כף רגל סוכרתית

כף רגל סוכרתית

חולי סוכרת רבים סובלים בשלב זה או אחר גם מבעיה של רגל סוכרתית – בעיות ברגליים ובפרט בכפות הרגליים אשר נובעות ממחלת הסוכרת עצמה, ועשויות להחריף עד לרמה בה הן מסכנות את הרגל כולה. כיום, טיפול מתאים עשוי כמובן לאפשר להתמודד עם הבעיות בכפות הרגליים בצורה טובה, ולשמור עליהן מהתפתחות והדרדרות חמורות ובלתי רצויות.

 מהי כף רגל סוכרתית? ממה נוצר מצב זה ובמה הוא מתאפיין? וחשוב לא פחות – אילו סוגי טיפול ברגל סוכרתית קיימים ומומלצים כיום, על מנת להתמודד בהצלחה עם בעיה זו?

 מהי כף רגל סוכרתית?

מחלת הסוכרת מתאפיינת בתגובה פחותה של הגוף לאינסולין – ההורמון האחראי על איזון רמות הסוכר בדם ובגוף. רמות סוכר גבוהות ובלתי מאוזנות בגוף לאורך זמן, המופיעות כאמור בקרב חולי סוכרת, גורמות לתופעות לוואי רבות ושונות. אחת מהן היא פגיעה בתפקוד העצבי (בפרט פגיעה בתפקודה של מערכת העצבים ההיקפית), כתוצאה מיצירתם של תוצרים דלקתיים ורעילים רבים. אחד האזורים הנפגעים בצורה החמורה ביותר בשל כך הוא אזור כפות הרגליים. במקרים רבים נפגעים העצבים באזור ולכן מאבדים החולים תחושת כאב (ותחושה בכלל) בכפות הרגליים, מה שמביא לשלל בעיות וסיבוכים נוספים. אחד מהם הוא פגיעה ביכולת הגוף לרפא בצורה תקינה פצעים או חתכים באזור כפות הרגליים. כל פצע קטן שכזה עלול להזדהם ולהתכייב, וגם שרירי כפות הרגליים נחלשים כתוצאה מכך ועלולים לגרום לעיוות בכף הרגל כולה.

במקרים בהם מצב זה ממשיך ומדרדר (מקרים שאינם נדירים, למרבה הצער), רגל סוכרתית עלולה להביא למצב בו המטופל/ת מאבדים את כף הרגל כולה.

 החדשות הטובות הן כי קיימים כיום טיפולים אשר עשויים לסייע משמעותית למצב, לפחות בקרב מרבית המטופלות והמטופלים.

 כיצד מטפלים בכף רגל סוכרתית?

חשוב מאוד להדגיש כי טיפול בכף רגל סוכרתית חייב להיות טיפול כולל ומקיף, ולא רק טיפול נקודתי בכף הרגל עצמה.

כלומר, בתור התחלה חשוב לוודא כי מטפלים בגורם ה"מקורי" למצב – בסוכרת עצמה. יש לוודא כי מאזנים את רמות הסוכר בדם באופן שוטף ויומיומי, על מנת להבטיח כי הגורמים לרגל הסוכרתית לא ימשיכו ויופיעו.

רובד נוסף בו יש לטפל הוא זה של גורמי סיכון לכלי דם ומחלות לב, אשר תורמים גם כן לפגיעה העצבית המביאה בסופו של דבר להיווצרות רגל סוכרתית. טיפול זה כולל תרופות מתאימות בשילוב אורח חיים בריא יותר - בפרט תזונה מאוזנת ונכונה, הימנעות מעישון, ביצוע יומיומי של פעילות גופנית וכיוצ"ב.

בנוסף ובמקביל יש לטפל כמובן גם בפתולוגיות הנלוות לסוכרת, ביניהן כף הרגל הסוכרתית. טיפול בכף רגל סוכרתית כולל שימוש בתכשירים ייעודיים מתאימים לטיפול בעור (תוכלו למצוא כאן באתר כמה מהתכשירים המומלצים והמובילים לטיפול ברגל סוכרתית), טיפול מיידי ויסודי בכל פצע וזיהום על מנת שלא יתפתחו וידרדרו והפחתה של המשקל או הלחץ הקיימים על כפות הרגליים, במידה והן כבר סובלות מפצעים מקומיים.

חזרה לבלוג